24 Ağustos 2015 Pazartesi

DIŞ KULAK YOLU EGZAMASI

Dış kulak yolu egzaması, dış kulak cildinde oluşan kaşıntılı lezyonlarla seyreden bir hastalıktır. Bu tür egzama en çok enfeksiyon ve alerji nedeniyle ortaya çıkar. Oluşan kaşıntıyı gidermek için kulağı parmakla, kulak çubuğuyla ya da yabancı bir cisimle kaşımak cildin tahriş olmasına, dolayısıyla sorunu daha da arttırarak enfeksiyonun çoğalmasına neden olabilir.

Dış kulakta oluşan alerji kaynaklı egzamanın en yaygın nedenleri kişinin alerjik olduğu materyalleri içeren saç boyaları, makyaj ürünleri, şampuanlardır. Şiddetli alerjilerde enfeksiyona da rastlanabilir.

Teşhis ve tedavi
Hastalığın tedavisinde öncelikle temelinde yatan sebepler ele alınmalıdır. Egzamaya neyin neden olduğunu bulmak, kulak zarında delinme ya da farklı kulak rahatsızlıkları olup olmadığını anlamak gerekir. Enfeksiyon nedeniyle oluşan egzama tedavisinde antibiyotik kullanılır.

Alerjen nedenli egzamada ise deriyi tahriş eden madde bulunmalı ve onun kullanımından kaçınılmalıdır. Egzamanın en rahatsızlık veren şikâyeti olan kaşıntıyı gidermek için merhem ya da kulak damlaları önerilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder