21 Ağustos 2015 Cuma

EL EGZAMASI


Bu egzama formunda hastalığın neden olduğu kırmızı yaralar yalnızca ellerde görülür. Bazen atopik dermatit nedeniyle oluşabilir. Genellikle kimyasal deterjanlar neden olmaktadır. Sürekli el yıkamanın neden olduğu istisnai durumlar da görülür. El egzaması yalnızca alerjik ndenlere bağlı olarak da oluşabilir.

Aynı zamanda eller, dış ortamlarda sürekli temas kurmamızı sağlayan en aktif uzvumuzdur. Dış ortamla olan sürekli ilişki, çok çeşitli tahriş edici ve alerji yapabilecek maddelere dokunmanıza neden olabilir. En sık görülen egzamalar, tahriş sonucu ortaya çıkan egzamalardır. Bunun en tipik şekli “ev hanımı egzaması”dır. Sürekli olarak suyla temas etmek, çamaşır, bulaşık yıkamak işin içinde sabun veya deterjan olmasa bile tahriş edicidir. Bu derinin yağ dengesinin bozulmasına ve kuruyup çatlamasına neden olur. Sabunların ve deterjanların güçlü yağ eritici özellikleri eklendiğinde bu sonuç neredeyse kaçınılmazdır.

Cilt uzun süre bu saldırılar belirti vermeden dayanabilir bir eşik noktası aşıldıktan sonra deride; kuruma, çatlama, soyulma, döküntü gibi şikâyetler görülür. Küçük noktalarda başlayan belirtiler eğer aynı şartlar devam ederse elin geneline yayılır.


Deriyi tahriş eden bu etkenlerden ulaştırmak, su kullandıktan sonra kesinlikle nemlendirici kullanmak en iyi önlemlerdir. Yara şekline gelmiş geniş lezyonlar ise kısa sürede etki gösterebilecek kortikosteroidli kremlerle kontrol altına alınabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder