28 Eylül 2015 Pazartesi

SAÇ EGZAMASINA BİTKİSEL ÇÖZÜMLER

Saçlı deride egzama sağlıkla alakalı olduğu kadar kozmetik olarak da önemli bir problemdir. Kaşıntı ve kepeklenmeye yol açan saç egzamasının birkaç bitkisel tedavi alternatifi mevcuttur.

En yaygın kullanılan yöntem saç derisine mineral açısından zengin yağlarla masaj yapmaktır. Zencefil ve karakafes yağları ile saç diplerine masaj yapıldığında egzama oluşumunu önlemede faydalıdır.

Çay ağacı yağı da diğer bitkisel yöntemdir. Çay ağacı yağı saçlı deriyi yumuşatır. Dilerseniz masaj yaparak dilerseniz şampuanınızın içine az bir miktar karıştırarak kullanabilirsiniz.

Biotinin yoğun bulunduğu soya, sarımsak, yulaf gibi besinler de tedaviye ek olarak faydalıdır.

21 Eylül 2015 Pazartesi

EGZAMA İÇİN BİRKAÇ BASİT ÖNERİ


Alerjiniz mi var? Kurtulun!
Alerjiler egzamayı tetikleyici nedenler olduğundan dolayı, alerjinizi tetikleyen etkeni mutlaka bulmalısınız. Bu adım egzamanızı ve alerjinizi minimum doza indirmek için en iyi yoldur. 

Unutmayın ki;

Alerjinizi kum keneleri, hayvan tüyleri, parfümler, sabun, fıstık, süt ve daha birçok şey tetikliyor olabilir. Bu nedenden dolayı mutlaka bir deri alerji testinden geçip alerji yaşadığınız etkeni kaldırmalısınız.

A vitamini deri için önemli bir besindir
A vitamini almak derinizdeki kaşıntı ve iltihapların temizlenmesine yardım edecek güzel bir yöntemdir.

Bir deri testi yaptırın
Mesela vücudunuz üzerinde farklı yağları deneyin. Bu yağların deriniz üzerindeki etkilerini keşfedin. Çuha çiçeği yağı, kara kış üzümü yağı ve balık yağı derinizde iz kalmasını önleyebilir. Bu yağları derinizde kullanın ve etkilerini düzenli olarak kontrol edin. Yağları tek seferlik kullandığınıza ve karıştırmadığınıza emin olun.

17 Eylül 2015 Perşembe

EGZAMA NEDENLERİ



Bu kadar çok insanın egzama rahatsızlığına yakalanıyor olmasına rağmen hala ilmi tıbbıye derinin bu hastalığa yakalanıldığında tam olarak ne tepki verdiği bilinmiyor. Her insanın vücudu farklı olduğundan ve hastalıklara farklı tepkiler verdiğinden, egzama atağının etkisini azaltmak için kesin bir yol bulunamamaktadır. Tepkilerin insandan insana değiştiğini görebilirsiniz. Egzamaya neden olan uyaranlar çeşitlidir ve egzama tipine göre değişiklik gösterir. Bunlar dıştan veya içten kaynaklanabilir.

Deterjanlar, sabunlar, boyalar, giysiler, parfümler, kolonya, makyaj ürünleri, krem ve losyonlar, lastik maddeler, metaller gibi günlük hayatımızda karşılaştığımız pek çok madde deriye temas ederek egzamaya (kontakt dermatite) neden olabilir. Egzamaya en sık neden olan ajanlarda egzama bölgesine göre farklılık gösterir. Elde deterjan ve sabunlar; yüzde sabun, makyaj malzemeleri; ağız ve dudaklarda diş macunu ve gargaralar; saçta boya ve şampuanlar; ayakta ayakkabı ve terlikler sık egzama nedenidir. Bu maddeler irritan (irritan kontakt dermatit) veya alerjik (alerjik kontakt dermatit) mekanizmalar ile egzamaya neden olurlar. İrritan etki ile egzema yapan maddeler temastan hemen sonra egzamaya neden olabilirken, alerjik mekanizma ile egzama yapan maddelerin egzama oluşturması için belli bir duyarlanma dönemi gerekir. İrritan kontakt dermatitler kontakt dermatitin en sık sebebidir.

Bazı bitkilerin (incir gibi) cilde teması sonrası güneşe maruz kalınması egzama neden olabilir (fitofotokontakt dermatit). Ayrıca Çukurova bölgesi gibi sıcak gölgelerde bazı böceklerin ezilmesi sonucu açığa çıkan bir madde (pederin) de deride egzama tablosuna neden olabilir (paederus dermatiti). Cilt kuruluğu da kış aylarında egzama (kserotik egzama) nedeni olabilir. Dıştan sürülen kremler ve losyonlar deride egzemaya neden olabildiği gibi ağızdan kullanılan ilaçlarda (jeneralize dermatit) yaygın egzama nedeni olabilir. Bazı ilaçlar güneşe duyarlılığı arttırarak güneş gören bölgelerde egzamaya yol açabilir (fotosensitif dermatit)

16 Eylül 2015 Çarşamba

SOĞUYAN HAVALAR EGZAMAYI ARTTIRIYOR

Malum mevsim yavaş yavaş değişmeye başlıyor. Önümüzdeki birkaç güzel haftadan sonra pastırma yazı yerini yavaş yavaş kuru bir ayaza bırakacak. Kuru hava da en çok neyi tetikler? Evet bildiniz egzama...

Kış ile egzama arasındaki bütün mevzu cildimizin yağ dengesiyle alakalı. Hava sertleşip kuruyunca cildin yağ dengesi de bozuluyor...

Cildimiz normalde yağ oranını dış faktörlere göre dengelemede çok başarılıdır. Ancak giderek artan alerjen çevresel faktörler bu dengeyi bozar. Bu maddeler içinde sabunlar, şampuanlar, kozmetik ürünler, vs. vardır. Bütün bunların yanında kışın kuruyan hava da son darbeyi indirince egzama kaçınılmaz olabilir.

Eğer egzamanız varsa soğuk ve kuru havalarda cildinizi daha sık nemlendirin...

14 Eylül 2015 Pazartesi

EGZAMA TEDAVİSİNDE KEFİR MASKESİ

Kefirin sağlıkla ilgili faydalarını özellikle son yıllarda sıkça duymaya başladık, sanki kefir yeni keşfedilmiş gibi… Kökeni binlerce yıllık Kafkas geleneğine dayanan kefir 62 derde deva olmasının yanı sıra egzamaya da iyi geliyor(muş).

Özellikle ana vatanı olan Rusya ve Kafkaslarda egzama için de alternatif bir tedavi olarak kullanıldığını öğrendim. Şahsen deneme şansım olmadı ama denemek isterseniz diye size tarif edilen kullanım biçimini açıklayayım:

Öncelikli tavsiyem kefiri kendinizin mayalamanız. Olmazsa aromasız market kefirlerinden birisini de deneyebilirsiniz tabi.


Bir bardak kefir ile yarım çay bardağı susamı karıştırıp egzamalı bölgeye uyguluyoruz. Yarım saat süreyle yıkamamak önemli. Yarım saat sonra yıkıyoruz. Ayrıca kefir saç bakımı için de önerilen bir madde olduğu için saçlı derideki egzamalar için de güvenle kullanabiliriz.

10 Eylül 2015 Perşembe

EGZAMA İÇİN DOĞAL İPLİKLERLE İŞLENMİŞ KIYAFETLER GİYİNİN

Giysilerinizi neyle yıkadığınız kadar ne giydiğiniz de önemlidir. Nasıl ki doğal sabunlar yerine kimyasallar içeren deterjanlar cildinizde egzama oluşumunu arttırırsa aynı şekilde doğal pamuklu ipliklerden dokunmuş kumaşlar yerine polyester bazlı ipliklerle dokunmuş kıyafetler de egzama oluşumunu arttırır. 

Ayrıca hava geçirgenliği daha yüksek olan doğal maddeler cildinizin nefes almasını sağlar ve oluşmuş olan egzama yaralarınıza da sürtünme yoluyla zarar vermez. 

Giysilerin etiketlerinde yüzde kaç oranda pamuklu ya da polyester olduğu yazmaktadır.

9 Eylül 2015 Çarşamba

ELMA DETOKSU EGZAMAYA DA İYİ GELİYOR

Egzamanızı iyileştirmenin yollarını araştırdığınızda sırayla dikkat etmenizin, alerjik nesnelere bulaşmamanın ve sağlıklı bir diyet yapıyor olmanın sizi bir çeşit detoks programına başlatabileceğini
göreceksiniz. Hemen başlayabileceğiniz birden fazla detoks programı olmasına rağmen, bunların arasında en mantıklısı elma detoksudur diyebiliriz. Başlamadan önce elmanın nasıl size basitçe yardım ettiğini ve bir detoks programının ne olduğunu merak ediyor olmalısınız.

Burada vücudunuzun ürettiği çeşitli toksinler ve zararlı bakterileri temizlemeye yarayan bir programdan bahsediyoruz. Detoks programında kullanmayı seçtiğiniz maddeler vücudunuzun toksinleri ter, tükürük ve idrar yoluyla atmanızı kolaylaştıracaktır. Bununla birlikte tam olarak etkisini görebilmek için programın size söylediği besinlerden başka besin tüketmemeniz gerekmektedir.

Bu durumda program boyunca elma tüketmek durumundasınız ve başka besin almamalısınız. Bu program iki ila üç gün sürebilmektedir. Ve elbette detoks sırasında bolca elmanız olmalı. Elinizdeki elmaları her öğün doyana kadar tüketmelisiniz. Amaç vücudunuzdaki kötü toksinleri atmak ve aç kalmamaktır.

UYARI: Eğer hamileyseniz, böbrek rahatsızlığı yaşıyorsanız, karaciğer rahatsızlığı yaşıyorsanız, diyabetiniz varsa, 10 yaşın altındaysanız ya da bu detoksla ilgili her hangi bir rahatsızlığınız varsa, bu detoksu kesinlikle uygulamayın. 
Detoks programı için tek cins elma yemek yerine elma çeşitlerini içeren bir öğün hazırlamak sıkılmanızı önleyecektir. Birçok yararlı besin barındırdığı için elmayı kabuğuyla birlikte tüketmenizi öneririz. 2 ila 3 günlük detoks rejimi sonlandığında etkilerini kesin olarak hissedeceksiniz. Bu etkiler vücudunuzun toksinleri attığına kanıttır.

Şunları hissedebilirsiniz:
- Hareketi fark etmiş bir mide
- Ruhsal değişiklikler
- Boşalan bağırsaklar
- Baş ağrıları

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu etkiler vücudunuzun toksinleri attığının göstergesidir. Her insanın biyolojisi ve metabolizması değişik olacağından bu etkilerin hiç birini hissetmeyebilirsiniz.

Detoks programı bittiğinde vücudunuzun egzamayla savaşabilmesi için 10 günlük bir rejime ihtiyaç duyacaksınız. Aşağıdaki liste size bu konuda yardımcı olacak:

- Kahvaltınız sadece meyve içermelidir
- Meyveleri yerken tamamını yemeye özen gösterin ve başka besinlerle karıştırmayın
- Yumurta, kırmızı et, günlük ürünler, ekmek, patates, fıstık ve mısır gevreği gibi farklı proteinler barındıran yiyeceklerden sakının. Çünkü vücudun sindirim esnasında ihtiyaç duyduğu asitleri günlük diyetinizle sağlayabilirsiniz.
- Bu programı uyguladığınız süre içerisinde biyosidik besinlerden kaçının. Biyosidik besinlere örnek olarak, kahve, beyaz buğday ve tüm al-pişir yemekleri verebiliriz.
- Egzamanızı atlatmanıza yardım edecek vitamin ve mineralleri içermedikçe biyostatik besinleri almayın. Biyostatik besinlere örnek olarak, balık, tavuk, günlük ürünler ve pişmiş sebzeler
verilebilir.
- Her gün biyojenik yemekler tüketin. Vitamin ve enzimleri sağlayacak tohum ve buğdayları tüketebilirsiniz.
- Günlük iki bardak havuç suyu ‘kesin olarak’ tüketmeniz gereken besinler arasındadır. Egzamanızın tedavisinde havuç büyük rol oynar.

8 Eylül 2015 Salı

EGZAMALI ELLERLE EV İŞİ YAPMAK



Egzamalı Eller
Egzama hastalığı yaşamı zehir eden çok can sıkıcı rahatsızlıklardan birisidir. Derinin kuruyarak pul pul dökülmesi ve kızarması türünde görülen egzama hastalığı özellikle de ev hanımlarını çok zora sokuyor. Bir tür deri hastalığı olan egzama ev işi yapan kadınlara epey zorluk çıkarabiliyor. Peki egzamalı eller ile nasıl ev işi yapılmalı?

Egzamalılara Yasak Olanlar:
Sıvı sabun
Elleri sık yıkamak
Deterjan ve temizleyici kimyasallar
Ameliyat eldiveni
Günde 6’dan fazla el yıkamak

Ev İşi Yaparken Dikkat!
EV İŞİ YAPARKEN, BİR ŞEY SOYARKEN MUTLAKA ELDİVEN KULLANMALI!
AMA NASIL?


Bulaşık eldivenlerinin içi pamuklu olanlarından kullanın veya o eldivenin içine içi pamuklu bir iç eldiven giyin.

Her el yıkamadan sonra muhakkak nemlendirici sürün.
Yemek pişirirken de eldiven tak, ellerin yiyecek maddelerine değmesin, onlar da alerji yapabilir!
Eldivenler elinde 2 saatten fazla kalmasın, 25 dk’da bir de elinden çıkar ve havalandır.

7 Eylül 2015 Pazartesi

ASTEATOTİK EGZAMA

Yaşlanma, kuru hava, suyla aşırı temas, deterjan ve doğru beslenmeme gibi faktörlerden kaynaklanan deri kuruması şeklinde meydana gelen egzama tipidir. Erkeklerde kadınlara oranla daha sıktır.

Klinik profili:
Ciltte kuruluk, sertlik ve ince kabuklanmalar şeklinde seyreder. Daha ileri aşamalarda, derinin keratin katmanında çatlaklar ve gözenekler meydana gelir ve buna kızarıklık, balçıklaşma ve kabuklaşma eşlik eder. 

Dağılımı:
Daha ziyade bacak enfekte olur, ancak bu lezyonlar kollarda, kalçalarda ve gövde bölgesinde de meydana gelebilir.

Tanısı:
Teşhis hasta geçmişine, klinik profile ve diğer hastalıkların hariç tutulmasına bağlıdır. Klinik değerlendirme genellikle tanı için yeterlidir.

Ayırıcı teşhis:
Diğer egzama türlerinden ayırt edilmesi önemlidir. Bunun için de bütün klinik bulguların değerlendirilmesi gerekir.

4 Eylül 2015 Cuma

DUYGUSAL SIKINTILAR EGZAMAYA NEDEN OLABİLİYOR

Alerjik nedenlerden dolayı ortaya çıkan egzama, kişinin duygusal sıkıntıları, stres ve gerilim yüzünden de meydana gelebilir. Egzama alerjik deri hastalıkları arasında en sık rastlanan hastalıklardan birisidir.

Atopik egzama, derinin enflamasyonu ile oluşan kronik bir rahatsızlıktır. Sorun; derinin kızarması ve kaşınmasıyla başlar, şiddetli durumlarda yara benzeri kabuklanma ve sızıntı görülebilir. Egzama kaşıntı gibi rahatsızlıklara neden olmasına ek olarak; özellikle el ve kollarda göze hoş gelmeyen bir görüntü oluşturduğu için de hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir.

Her on iki kişiden birinin, yaşamının herhangi bir döneminde egzama geçirdiği yapılan araştırmalar neticesinde saptanmıştır. Egzama genellikle alerji nedeniyle oluşur ama duygusal sıkıntı da egzamaya yol açabilmektedir. Bazen de hiçbir neden yokken de kişide egzama oluşabilmektedir. Egzama en çok küçük çocuklarda ve bebeklerde görülür; ama çocuk büyüdükçe egzama genellikle kendiliğinden geçer. Egzama tehlikeli sayılabilecek ağır bir rahatsızlık değildir. Fakat rahatsızlık verebilir.

3 Eylül 2015 Perşembe

EGZAMA İÇİN TAVSİYE EDİLEN GÜNLÜK BESİNLER



BİYOJENİK BESİNLER:
* Çiğ peynirler – Koyun, inek, keçi.

* Mayalanmış süt ürünleri – Yoğurt, köy peynirleri, taze ve organik kefir

* Fıstık – Taze fıstık, yer fıstığı, Brezilya fıstığı,

* Filizlenen tohumlar – Alfalfa, kırmızı yonca, çemen, kırmızıturp, çavdar ve buğday

* Yeşillikler – Sarımsak, mercimek, yeşil soğan, pırasa, karabuğday ve buğday


BİYOAKTİF BESİNLER:
* Pişirilmemiş, taze sebzeler – Domates, salatalık, dolmalık

biber, soğan, sarımsak, zencefil, ıspanak, lahana, yeşil salata ve

havuç

* Kurutulmuş meyveler – Armut, elma, kuru üzüm, turunçgiller,

ananas

* Pişirilmemiş, taze yemekler – Avokado, elma, turunçgiller,

böğürtlen, çilek, Trabzon hurması, muz, çay üzümü, ananas,

limon vb. Yerel ve mevsimlik meyveler tercih ediniz. Taze ve

kimyasal tehdit görmemiş olurlar.


BİYOSTATİK BESİNLER
* Taze, pişmemiş yerfıstığı

* Organik fasulye – Nohut, barbunya, beyaz fasulye

* Organik patates

* Pişirmek için sebze – Havuç, pırasa, karalahana, brokoli, soğan, kabak

* Organik, tüm buğday tohumları, çavdar, darı

TAVSİYE EDİLEN TATLAR
* Bitkisel çay – Kafeinsiz olmalıdır.

* Organik reçel

* Baharat – Organik olmalıdır.

* Salt tuz

* Soğuk basınçlı organik yağ – Ketentohumu, zeytinyağı

* Organik çiğ bal ya da akçaağaç şurubu – B sınıfı

* Sandviç sosu – Organik işlenmiş hardal, organik soyasız mayonez

2 Eylül 2015 Çarşamba

EGZAMA İÇİN ALOE VERA KULLANIMI

Kortikosteroidli kremlerin aksine, egzama için yaygın bir tedavi yöntemi olan aloe vera kremleri ve jelleri başka bir karışım eklenmeden ihtiyaç duyuldukça kullanılabilir. Steroid içeren kremler günde yalnızca 2 kez kullanılabiliyor ve sistemik yan etkileri mevcut.

Kendi aloe vera tedariğinizi sağlamak için marketlerden ya da internetten aloe vera tohumu satın alabilirsiniz. Genellikle 3-4 ay içinde çimlenmeye başlar.

Egzaması olan bebekleri rahatlatmak için de aloe vera jeli kullanılabilir. Bu doğal ilaç çok narin olan bebek ciltleri için bile güvenlidir.

Çok kolay değil biliyoruz ama egzamalı bölgeyi çok kaşınsa bile kaşımamaya gayret edin. Kaşıma ciltte çatlaklar oluşmasına ve kabarmasına neden olur, ayrıca egzamayı daha kötü ve rahatsız edici bir hale getirebilir.

Banyo yaparken lif, sünger ve kabak lifi kullanmaktan da kaçının çünkü bu banyo gereçleri cildinizi aşındırır ve egzamanızın artmasına sebep olabilir.

Eğer sarımsak ve soğana alerjiniz varsa, aloe veraya da alerjiniz olabilir. Bol miktarda kullanmadan önce cildiniz için alerji testi yaptırmanız en uygunu olacaktır.

Eğer arıya alerjiniz varsa aloe propolis kremi kullanmak yerine yalnızca aloe vera içeren ürünler kullanınız.

1 Eylül 2015 Salı

EGZAMAYA ISIRGAN VE KARABAŞ OTU

Küçükken merak ederdim "anaaa sen mayasıl olmuşsun" dediklerinde mayasılın ne demek olduğunu. Egzamaymış, illetmiş zamanla öğrendik. Şifasını araştırdık. Bir şeyler çıktı karşımıza. İşte biri de Saraçoğlu hocamızdan:


Egzama Tedavisi İçin Isırgan ve Karabaş Otları


Tedavi iki aşamadan oluşuyor; ısırgan otu çay olarak her gün taze demlenerek içilmelidir.

DOĞAL YÖNTEMLERLE DİĞER EGZAMA TEDAVİLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Karabaş otu pamuk yardımıyla ciltteki sorunlu bölgelere tatbik edilm
elidir.

Isırgan Kürü İçin Gerekenler;
1 tatlı kaşığı ısırgan otu,
1 su bardağı klorsuz su.

Hazırlanışı;
Kaynamakta olan bir bardak suya ısırgan otunu ekleyin yaklaşık 4 dakika kısık ateşte kaynattıktan sonra süzerek akşam yemeklerinden 2 saat sonra ılık olarak içebilirsiniz.

Karabaş Kürü İçin Gerekenler;
1 su bardağı su,
1 tatlı kaşığı karabaş otu.

Hazırlanışı;
Kaynayan suya karabaş bitkisi eklenir, ağzı kapalı olarak yaklaşık yedi dakika kısık ateşte demlenmesi beklenir. Süre sonunda bekletmeden süzülür ve pamuk yardımıyla sorun olan yerlere sürülebilir.

Vücudunuzda egzama yaygınsa karabaş bitkisi ile hazırlanan kür bol miktarda hazırlanıp oturma banyosu yapabilirsiniz. Tamamen doğal maddelerle hazırlandığı yan etki profili oldukça düşük olan bu kürü denemenizi muhakkak öneririz.


Elleri Sık Yıkamak ve Sıvı Sabun Egzamayı Tetikler


Ayrıca bu süreç içerisinde egzamalı bölgelerin başta sıvı sabun olmak üzere, su ve sabunla olan temasını en aza indirmek gerekiyor. Sıvı sabunlar içerisinde egzamaya neden olan alerjenler barındırır ve egzama oluşumunu arttırır.

Gelelim kalıp sabunlara. Saf sabun kullansanız bile, sabun cildi kuruttuğu için egzamalarınızı tetikleyecektir. Mümkün mertebe (özellikle kış aylarında) az kullanmak gerekmektedir. Hele ki; renk (boyar madde) ve koku (parfüm) içeren kalıp sabunların sıvı sabunlardan pek farkı yoktur. Mümkün mertebe saf olanı tercih etmek gerekir.

Uzmanlar egzama hastalarının, sadece suyla bile günde 6 kereden fazla ellerini yıkamamalarını öneriyorlar.

Egzama Tedavisi İçin Kullanılan Kortikosterodlerin Yan Etkileri


Bitkisel kürler elbet kortikosterodler kadar etkili olamazlar ancak ürkütücü derecedeki yan etkileri nedeniyle stereroid içeren bu ilaçlar mecbur kalınmadığı sürece tercih edilmemelidir. Tabii ki doktor tavsiyesi burada belirleyici olan şeydir. Ama doktorlar da bu ilaçların yan etki profilinden dolayı genellikle; hastalığın alevlenme süreçlerinde kısa bir süre kullanılmasını tavsiye eder.