2 Kasım 2015 Pazartesi

EGZAMANIN İLACI KUDRET NARI

Egzama tedavisinde kortikosteroidli kremlerin yan etkileri hastaları alternatif doğal tedavi yöntemlerine itiyor. Bitkisel egzama tedavisinde ise en çok önerilenlerden bir tanesi kudret narı.

Kudret narı, doğal tedavicilik işlerinden para kazananların son yıllardaki en popüler metalarından bir tanesidir.

Özellikle ülserli sindirim sistemi rahatsızlıklarında etkili olan kudret narının bazı cilt hastalıklarında da etkili olduğu görüldü. Zeytinyağı ile harç edilerek hazırlanan kudret narı merheminin egzama ve sedefe faydalı olduğu saptandı.

Hazırlanışı:
Bir adet kudret narı küçük parçalar halinde doğranarak yarım litrelik bir şişeye koyulur. Üzerine de zeytinyağı basılarak güneşte bırakılır. Birkaç hafta içinde kudret narı yumuşayıp pelte kıvamına gelmeye başlar.

Hazırlanan bu merhem egzamalı bölgelere sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere uygulanır.

30 Ekim 2015 Cuma

EGZAMAYA ZEYTİNYAĞI MUCİZESİ

Egzama tedavisinde zeytinyağı kullanımı çok eski dönemlerden beri kullanılan bir yöntemdir. Egzama belirtilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olan zeytinyağı tek başına bir tedavi alternatifi değilse de var olan tedaviye ek olarak etkilidir.

Egzamada ilk belirti her zaman cilt kuruluğudur ve cildi sürekli nemli tutmak gerekir. Zeytinyağı da cilde masaj yapılarak uygulandığında hem cilt kuruluğunun önüne geçecek hem de cildin kolay yenilenmesine yardımcı olacaktır.

Daha etkili olabilmesi için ılık bir duşun ardından egzamalı bölgeye masaj yaparak yedirilmesi tavsiye edilir.

Saç egzaması ve seboreik dermatit için de zeytinyağı faydalıdır. Saç diplerine bolca masaj yaparak yedirmek kepeklenmenin giderilmesine yardımcı olur. Zaten bunun için birçok bitkisel saç kürünün içinde illa ki zeytinyağı mevcuttur.
https://aff.odaklipazar.com/scripts/l7o7c7?a_aid=semihbey&a_bid=74d54fe3

26 Ekim 2015 Pazartesi

EGZAMA TEDAVİSİNE KEFİR DESTEĞİ

Ezama tedavisinde fayda sağlayan doğal tedavilere bir yenisi daha eklendi. Egzama kremi olarak kullanılabilecek bir mucize ürün...

Kafkas geleneksel tıbbının binlerce yıllık mucizesi olan kefir son yıllarda sanki yeniden keşfedilmiş gibi yoğun ilgi görmeye başladı. 

Fayda sağladığı bilinen onlarca rahatsızlıktan birisi de egzama. Kefir içmenin genel olarak alerjilere karşı güçlendirmesi bir yana kefir ile oluşturduğunuz kremi maske uygulaması gibi uygulayıp netice alabilirsiniz. 

Tarifi ise son derece basit. Bir bardak kefir ile yarım çay bardağı susamı karıştırıp egzamalı bölgeye uygulanıyor. En az yarım saat boyunca hazırladığımız karışımın uygulama bölgesinde kalması öneriliyor.

Kefiri kendiniz hazırlamanız tercih sebebidir ama olmazsa marketlerden aromasız, sade bir kefir alıp onu da kullanabilirsiniz.

22 Ekim 2015 Perşembe

EGZAMA ATAKLARINI TETİKLEYEN AŞIRI STRES Mİ?

Özellikle alerji kaynaklı egzamalar kişinin duygusal dalgalanmaları, stres ve gerilim düzeyindeki artışla birlikte yoğun bir artış gösterebilir. 

Stres vücudun alerjenlere verdiği tepkiyi arttırır. Bu da alerjik kaynaklı egzamada ciddi artışa neden olabilir.

Egzama en yaygın olan cilt hastalığıdır. Kronik şekilde ataklarla ilerleyen bir rahatsızlık olduğu için stres kaynaklı ataklarda hafif kızarıklık ya da kaşıntı şeklinde devam eden hastalık kabuklu yaralara dönüşebilir. Kişi bu artışın stres kaynaklı olduğunu tespit ederse eğer stres düzeyini ayarlaması ve yaşamını düzenlemesi artık egzama tedavisinin bir parçasıdır.

Egzama kaşıntı gibi rahatsızlıklara neden olmasına ek olarak; özellikle el ve kollarda göze hoş gelmeyen bir görüntü oluşturduğu için de hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir. 

20 Ekim 2015 Salı

EGZAMANIZ VARSA PAMUKLU KUMAŞ TERCİH EDİN

Giysilerinizi yıkadığınız deterjanlardaki bazı alerjen maddelerin egzamaya neden olduğundan bahsetmiştik. Egzama tedavisinde giysilerinizi neyle yıkadığınız kadar ne giydiğiniz de önemlidir.

Doğal pamuklu kumaşlar yerine sentetik, polyester bazlı ipliklerle kıyafetleri tercih ederseniz egzamalarınızda artışa davetiye çıkartmış olursunuz. 

Doğal ipliklerden elde edilen kumaşlar tercih edip bunları mümkün mertebe saf sabun tozuyla yıkarsak, temas alerjisine dayanan cilt egzamalarımızda ciddi bir azalma kaydedebiliriz. Ayrıca hava geçirgenliği daha yüksek olan pamuklu kumaşlar cildimizin nefes almasını sağlar. 

Sentetik kumaşlardan örülen kıyafetler oluşmuş olan kabuklu egzama yaralarına sürtünme yoluyla da zarar verebilmektedir. 

Eğer farkı nasıl anlayacağınızı sorguluyorsanız, giysilerin etiketlerinde yüzde kaç oranda pamuklu ya da polyester olduğunun yazması zorunludur.

16 Ekim 2015 Cuma

ALOE VERA GERÇEKTEN FAYDALI MI?

Son yıllarda sağlık alanında popülerliği hızla artan aloe vera katkılı ürünler özellikle cilt problemlerinde tavsiye ediliyor. Peki, egzamaya gerçekten faydalı mı?

Aloe vera dünya sağlık örgütü tarafından incelemeye alınmış, gerçekten ciddi faydaları olduğu düşünülen bir bitkidir ve bu bitki üzerindeki çalışmalar daha ziyade ciltteki faydası üzerine yoğunlaşmıştır. 

Cilt yanıklarını tedavi etmekten akneye, cilt yaşlanmasından egzamaya kadar bir çok cilt problemine fayda sağladığı tespit edilmiştir. Aloe vera ürünleri cildin yağ dengesini korumada çok önemlidir. Ayrıca antihistaminik yapısıyla alerji gidericidir ve alerjene bağlı egzamalarda ekstra fayda gösterebilir.

Kortizonlu kremlerin aksine çok sık kullanılabilir. Kortikosterodli kremler en çabuk tedavi eden kremlerdir fakat sistemik yan etkileri nedeniyle sık uyguamak zararlı olabilir.

Kendi aloe vera tedariğinizi sağlamak için marketlerden ya da internetten aloe vera tohumu satın alabilirsiniz. Genellikle 3-4 ay içinde çimlenmeye başlar.

Egzaması olan bebekleri rahatlatmak için de aloe vera jeli kullanılabilir. Bu doğal ilaç çok narin olan bebek ciltleri için bile güvenlidir.

Soğana alerjiniz var sa aloe veraya karşı da alerjiniz olabilir. Kullanmadan önce küçük bir alanda deneyin, eğer herhangi bir alerjik reaksiyon oluşmazsa kullanabilirsiniz.

13 Ekim 2015 Salı

HAMİLELİKTE EGZAMA İLAÇLARI KULLANIMI

Egzama tedavimiz için kullanıp da şifa bulduğumuz bazı ilaçlar hamilelik sürecinde bebeğe zararlı olabilir.

Egzama için çok çeşitli ilaçlar kullanılıyor olmasına karşın bunların en çok işe yarayanı steroid içeren kremlerdir. İçeriğinde kortikosteroid bulunan bu kremler sentetik olarak kortizon hormonunu taklit eder ve uygulandığı bölgede bağışıklık sistemini baskılar. Bağışıklık sistemi baskılandığında ise egzamanın yangını ferahlar. Bu bir tedavi değil geçiştirici, baskılayıcı bir yoldur.

Ancak bu kremler yalnızca uygulandıkları bölgelere değil kana karışarak bütün dolaşıma etki edebilirler ve dolayısıyla anne karnındaki bebek de bu steroidli ilaçlardan etkilenebilir. Tabi egzama tedavisinde yahut hastalığın etkilerini baskılamada kullanılan bütün ilaçlar yasak olmayabilir. Bunun için en doğrusu doktorunuzdan bilgi almanız olacaktır.


Kadın doğum uzmanları bu konuda sizi en doğru şekilde yönlendirecektir.

8 Ekim 2015 Perşembe

EGZAMA MEVSİMİ KAPIDA

Sıcak, nemli havalar yerini yavaş yavaş soğuk ve kuru havalara bırakıyor. Aslına bakarsanız soğuk bir yana kuru hava nemli havaya göre çok daha tercih edilesi bir şey ama tek bir istisna dışında: Egzama...

Cildimizin yağ dengesindeki oynamaları kendisine fırsat bilen egzama havadaki rutubet oranın düşmesiyle birlikte cildin de kurumasını fırsat biliyor ve Kasım ayıyla birlikte ilk tatlı kaşıntılarını yaşatıyor.

Tabi cildimiz aslında her ne kadar havadaki nem farklılıklarını idare edebilecek düzeyde evrimleşmiş de olsa deterjanlar, sıvı sabunlar, kozmetikler gibi pusuda bekleyen dış alerjenler havanın da kurumasıyla baskın çıkmaya başlıyorlar.

İçinde bulunduğumuz son bahar mevsiminde egzaması olanların ciltlerin daha sık nemlendirmeleri ve alerjenerden kaçınmaları gerekiyor.

6 Ekim 2015 Salı

EGZAMA İÇİN KEÇİ SÜTÜ

Bu küçük, inatçı, sevimli dostlarımızın sütünün bir çok faydasını zaten duymuşsunuzdur, işte onlardan birisi de egzama...

Keçi sütü vücudu bütün alerjik reaksiyonlara karşı ve dolayısıyla egzamaya karşı da güçlü kılar.

Keçi sütündeki yağ ve protein oranı anne sütünden çok daha fazladır ama sulandırıldığı takdirde anne sütüne en yakın süt keçi sütüdür.

Fransa ve İtalya'da yapılan araştırmalarda inek sütü yerine keçi sütüyle beslenen çocuklardaki alerjik reaksiyonlarda azalma anlamlı düzeydedir.

İnek sütüne kıyasla hazmı çok daha kolay olan keçi sütü içerik yönünden zenginliğiyle özellikle et tüketmeyen insanlar için çok faydalı bir gıdadır.

Alerjik egzama dışında yine alerji kaynaklı astım rahatsızlığında da faydalıdır...

2 Ekim 2015 Cuma

GENÇ KIZ EGZAMAYI YULAF'LA YENDİ (MUCİZE DEĞİŞİM)


25 yaşındaki Amy James hayatının son 10 yılını ileri derecede egzmayla cebelleşerek geçirdi. Denediği onlarca tedaviye karşın istediği sonucu elde edemeyen Amy James'i kurtaran ise çok basit bir tedavi yöntemi oldu.

Ergen yaşta yakalandığı egzama o kadar ilerlemişti ki insanlardan "mide bulandırıcı" olduğu için özür dilemek zorunda kalıyordu.


Sık sık kaşıntı atakları geçiren kız ergenliği boyunca uzun kollu kıyafetler, atkılar, boğazlı giysilerle vücudunu sosyal çevresinden saklamaya çalıştı. Üniversite çağına gldiğinde hastalığın semptomları ilerleyince sürekli kaşınmaya başlayan James'in vücudunda deri döküntüleri oluşmaya başladı. 

Derisinde oluşan çatlaklar, dökülmeler ve iltihaplar nedeniyle kanlanan çarşaflarını her gün değiştirmek zorunda kalan kızın hayatını ise 2 dolarlık bir market ürünü olan yulaf ezmesi kurtardı.

Kendisi bu duruma inanamasa da İngiliz Cilt Derneği, yulafın nemlendirici olduğunu ve antioksidan etkisi sayesinde de cilt üzerinde iltihap önleyici bi etkisi olduğunu belirtiyor

28 Eylül 2015 Pazartesi

SAÇ EGZAMASINA BİTKİSEL ÇÖZÜMLER

Saçlı deride egzama sağlıkla alakalı olduğu kadar kozmetik olarak da önemli bir problemdir. Kaşıntı ve kepeklenmeye yol açan saç egzamasının birkaç bitkisel tedavi alternatifi mevcuttur.

En yaygın kullanılan yöntem saç derisine mineral açısından zengin yağlarla masaj yapmaktır. Zencefil ve karakafes yağları ile saç diplerine masaj yapıldığında egzama oluşumunu önlemede faydalıdır.

Çay ağacı yağı da diğer bitkisel yöntemdir. Çay ağacı yağı saçlı deriyi yumuşatır. Dilerseniz masaj yaparak dilerseniz şampuanınızın içine az bir miktar karıştırarak kullanabilirsiniz.

Biotinin yoğun bulunduğu soya, sarımsak, yulaf gibi besinler de tedaviye ek olarak faydalıdır.

21 Eylül 2015 Pazartesi

EGZAMA İÇİN BİRKAÇ BASİT ÖNERİ


Alerjiniz mi var? Kurtulun!
Alerjiler egzamayı tetikleyici nedenler olduğundan dolayı, alerjinizi tetikleyen etkeni mutlaka bulmalısınız. Bu adım egzamanızı ve alerjinizi minimum doza indirmek için en iyi yoldur. 

Unutmayın ki;

Alerjinizi kum keneleri, hayvan tüyleri, parfümler, sabun, fıstık, süt ve daha birçok şey tetikliyor olabilir. Bu nedenden dolayı mutlaka bir deri alerji testinden geçip alerji yaşadığınız etkeni kaldırmalısınız.

A vitamini deri için önemli bir besindir
A vitamini almak derinizdeki kaşıntı ve iltihapların temizlenmesine yardım edecek güzel bir yöntemdir.

Bir deri testi yaptırın
Mesela vücudunuz üzerinde farklı yağları deneyin. Bu yağların deriniz üzerindeki etkilerini keşfedin. Çuha çiçeği yağı, kara kış üzümü yağı ve balık yağı derinizde iz kalmasını önleyebilir. Bu yağları derinizde kullanın ve etkilerini düzenli olarak kontrol edin. Yağları tek seferlik kullandığınıza ve karıştırmadığınıza emin olun.

17 Eylül 2015 Perşembe

EGZAMA NEDENLERİ



Bu kadar çok insanın egzama rahatsızlığına yakalanıyor olmasına rağmen hala ilmi tıbbıye derinin bu hastalığa yakalanıldığında tam olarak ne tepki verdiği bilinmiyor. Her insanın vücudu farklı olduğundan ve hastalıklara farklı tepkiler verdiğinden, egzama atağının etkisini azaltmak için kesin bir yol bulunamamaktadır. Tepkilerin insandan insana değiştiğini görebilirsiniz. Egzamaya neden olan uyaranlar çeşitlidir ve egzama tipine göre değişiklik gösterir. Bunlar dıştan veya içten kaynaklanabilir.

Deterjanlar, sabunlar, boyalar, giysiler, parfümler, kolonya, makyaj ürünleri, krem ve losyonlar, lastik maddeler, metaller gibi günlük hayatımızda karşılaştığımız pek çok madde deriye temas ederek egzamaya (kontakt dermatite) neden olabilir. Egzamaya en sık neden olan ajanlarda egzama bölgesine göre farklılık gösterir. Elde deterjan ve sabunlar; yüzde sabun, makyaj malzemeleri; ağız ve dudaklarda diş macunu ve gargaralar; saçta boya ve şampuanlar; ayakta ayakkabı ve terlikler sık egzama nedenidir. Bu maddeler irritan (irritan kontakt dermatit) veya alerjik (alerjik kontakt dermatit) mekanizmalar ile egzamaya neden olurlar. İrritan etki ile egzema yapan maddeler temastan hemen sonra egzamaya neden olabilirken, alerjik mekanizma ile egzama yapan maddelerin egzama oluşturması için belli bir duyarlanma dönemi gerekir. İrritan kontakt dermatitler kontakt dermatitin en sık sebebidir.

Bazı bitkilerin (incir gibi) cilde teması sonrası güneşe maruz kalınması egzama neden olabilir (fitofotokontakt dermatit). Ayrıca Çukurova bölgesi gibi sıcak gölgelerde bazı böceklerin ezilmesi sonucu açığa çıkan bir madde (pederin) de deride egzama tablosuna neden olabilir (paederus dermatiti). Cilt kuruluğu da kış aylarında egzama (kserotik egzama) nedeni olabilir. Dıştan sürülen kremler ve losyonlar deride egzemaya neden olabildiği gibi ağızdan kullanılan ilaçlarda (jeneralize dermatit) yaygın egzama nedeni olabilir. Bazı ilaçlar güneşe duyarlılığı arttırarak güneş gören bölgelerde egzamaya yol açabilir (fotosensitif dermatit)

16 Eylül 2015 Çarşamba

SOĞUYAN HAVALAR EGZAMAYI ARTTIRIYOR

Malum mevsim yavaş yavaş değişmeye başlıyor. Önümüzdeki birkaç güzel haftadan sonra pastırma yazı yerini yavaş yavaş kuru bir ayaza bırakacak. Kuru hava da en çok neyi tetikler? Evet bildiniz egzama...

Kış ile egzama arasındaki bütün mevzu cildimizin yağ dengesiyle alakalı. Hava sertleşip kuruyunca cildin yağ dengesi de bozuluyor...

Cildimiz normalde yağ oranını dış faktörlere göre dengelemede çok başarılıdır. Ancak giderek artan alerjen çevresel faktörler bu dengeyi bozar. Bu maddeler içinde sabunlar, şampuanlar, kozmetik ürünler, vs. vardır. Bütün bunların yanında kışın kuruyan hava da son darbeyi indirince egzama kaçınılmaz olabilir.

Eğer egzamanız varsa soğuk ve kuru havalarda cildinizi daha sık nemlendirin...

14 Eylül 2015 Pazartesi

EGZAMA TEDAVİSİNDE KEFİR MASKESİ

Kefirin sağlıkla ilgili faydalarını özellikle son yıllarda sıkça duymaya başladık, sanki kefir yeni keşfedilmiş gibi… Kökeni binlerce yıllık Kafkas geleneğine dayanan kefir 62 derde deva olmasının yanı sıra egzamaya da iyi geliyor(muş).

Özellikle ana vatanı olan Rusya ve Kafkaslarda egzama için de alternatif bir tedavi olarak kullanıldığını öğrendim. Şahsen deneme şansım olmadı ama denemek isterseniz diye size tarif edilen kullanım biçimini açıklayayım:

Öncelikli tavsiyem kefiri kendinizin mayalamanız. Olmazsa aromasız market kefirlerinden birisini de deneyebilirsiniz tabi.


Bir bardak kefir ile yarım çay bardağı susamı karıştırıp egzamalı bölgeye uyguluyoruz. Yarım saat süreyle yıkamamak önemli. Yarım saat sonra yıkıyoruz. Ayrıca kefir saç bakımı için de önerilen bir madde olduğu için saçlı derideki egzamalar için de güvenle kullanabiliriz.

10 Eylül 2015 Perşembe

EGZAMA İÇİN DOĞAL İPLİKLERLE İŞLENMİŞ KIYAFETLER GİYİNİN

Giysilerinizi neyle yıkadığınız kadar ne giydiğiniz de önemlidir. Nasıl ki doğal sabunlar yerine kimyasallar içeren deterjanlar cildinizde egzama oluşumunu arttırırsa aynı şekilde doğal pamuklu ipliklerden dokunmuş kumaşlar yerine polyester bazlı ipliklerle dokunmuş kıyafetler de egzama oluşumunu arttırır. 

Ayrıca hava geçirgenliği daha yüksek olan doğal maddeler cildinizin nefes almasını sağlar ve oluşmuş olan egzama yaralarınıza da sürtünme yoluyla zarar vermez. 

Giysilerin etiketlerinde yüzde kaç oranda pamuklu ya da polyester olduğu yazmaktadır.

9 Eylül 2015 Çarşamba

ELMA DETOKSU EGZAMAYA DA İYİ GELİYOR

Egzamanızı iyileştirmenin yollarını araştırdığınızda sırayla dikkat etmenizin, alerjik nesnelere bulaşmamanın ve sağlıklı bir diyet yapıyor olmanın sizi bir çeşit detoks programına başlatabileceğini
göreceksiniz. Hemen başlayabileceğiniz birden fazla detoks programı olmasına rağmen, bunların arasında en mantıklısı elma detoksudur diyebiliriz. Başlamadan önce elmanın nasıl size basitçe yardım ettiğini ve bir detoks programının ne olduğunu merak ediyor olmalısınız.

Burada vücudunuzun ürettiği çeşitli toksinler ve zararlı bakterileri temizlemeye yarayan bir programdan bahsediyoruz. Detoks programında kullanmayı seçtiğiniz maddeler vücudunuzun toksinleri ter, tükürük ve idrar yoluyla atmanızı kolaylaştıracaktır. Bununla birlikte tam olarak etkisini görebilmek için programın size söylediği besinlerden başka besin tüketmemeniz gerekmektedir.

Bu durumda program boyunca elma tüketmek durumundasınız ve başka besin almamalısınız. Bu program iki ila üç gün sürebilmektedir. Ve elbette detoks sırasında bolca elmanız olmalı. Elinizdeki elmaları her öğün doyana kadar tüketmelisiniz. Amaç vücudunuzdaki kötü toksinleri atmak ve aç kalmamaktır.

UYARI: Eğer hamileyseniz, böbrek rahatsızlığı yaşıyorsanız, karaciğer rahatsızlığı yaşıyorsanız, diyabetiniz varsa, 10 yaşın altındaysanız ya da bu detoksla ilgili her hangi bir rahatsızlığınız varsa, bu detoksu kesinlikle uygulamayın. 
Detoks programı için tek cins elma yemek yerine elma çeşitlerini içeren bir öğün hazırlamak sıkılmanızı önleyecektir. Birçok yararlı besin barındırdığı için elmayı kabuğuyla birlikte tüketmenizi öneririz. 2 ila 3 günlük detoks rejimi sonlandığında etkilerini kesin olarak hissedeceksiniz. Bu etkiler vücudunuzun toksinleri attığına kanıttır.

Şunları hissedebilirsiniz:
- Hareketi fark etmiş bir mide
- Ruhsal değişiklikler
- Boşalan bağırsaklar
- Baş ağrıları

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu etkiler vücudunuzun toksinleri attığının göstergesidir. Her insanın biyolojisi ve metabolizması değişik olacağından bu etkilerin hiç birini hissetmeyebilirsiniz.

Detoks programı bittiğinde vücudunuzun egzamayla savaşabilmesi için 10 günlük bir rejime ihtiyaç duyacaksınız. Aşağıdaki liste size bu konuda yardımcı olacak:

- Kahvaltınız sadece meyve içermelidir
- Meyveleri yerken tamamını yemeye özen gösterin ve başka besinlerle karıştırmayın
- Yumurta, kırmızı et, günlük ürünler, ekmek, patates, fıstık ve mısır gevreği gibi farklı proteinler barındıran yiyeceklerden sakının. Çünkü vücudun sindirim esnasında ihtiyaç duyduğu asitleri günlük diyetinizle sağlayabilirsiniz.
- Bu programı uyguladığınız süre içerisinde biyosidik besinlerden kaçının. Biyosidik besinlere örnek olarak, kahve, beyaz buğday ve tüm al-pişir yemekleri verebiliriz.
- Egzamanızı atlatmanıza yardım edecek vitamin ve mineralleri içermedikçe biyostatik besinleri almayın. Biyostatik besinlere örnek olarak, balık, tavuk, günlük ürünler ve pişmiş sebzeler
verilebilir.
- Her gün biyojenik yemekler tüketin. Vitamin ve enzimleri sağlayacak tohum ve buğdayları tüketebilirsiniz.
- Günlük iki bardak havuç suyu ‘kesin olarak’ tüketmeniz gereken besinler arasındadır. Egzamanızın tedavisinde havuç büyük rol oynar.

8 Eylül 2015 Salı

EGZAMALI ELLERLE EV İŞİ YAPMAK



Egzamalı Eller
Egzama hastalığı yaşamı zehir eden çok can sıkıcı rahatsızlıklardan birisidir. Derinin kuruyarak pul pul dökülmesi ve kızarması türünde görülen egzama hastalığı özellikle de ev hanımlarını çok zora sokuyor. Bir tür deri hastalığı olan egzama ev işi yapan kadınlara epey zorluk çıkarabiliyor. Peki egzamalı eller ile nasıl ev işi yapılmalı?

Egzamalılara Yasak Olanlar:
Sıvı sabun
Elleri sık yıkamak
Deterjan ve temizleyici kimyasallar
Ameliyat eldiveni
Günde 6’dan fazla el yıkamak

Ev İşi Yaparken Dikkat!
EV İŞİ YAPARKEN, BİR ŞEY SOYARKEN MUTLAKA ELDİVEN KULLANMALI!
AMA NASIL?


Bulaşık eldivenlerinin içi pamuklu olanlarından kullanın veya o eldivenin içine içi pamuklu bir iç eldiven giyin.

Her el yıkamadan sonra muhakkak nemlendirici sürün.
Yemek pişirirken de eldiven tak, ellerin yiyecek maddelerine değmesin, onlar da alerji yapabilir!
Eldivenler elinde 2 saatten fazla kalmasın, 25 dk’da bir de elinden çıkar ve havalandır.

7 Eylül 2015 Pazartesi

ASTEATOTİK EGZAMA

Yaşlanma, kuru hava, suyla aşırı temas, deterjan ve doğru beslenmeme gibi faktörlerden kaynaklanan deri kuruması şeklinde meydana gelen egzama tipidir. Erkeklerde kadınlara oranla daha sıktır.

Klinik profili:
Ciltte kuruluk, sertlik ve ince kabuklanmalar şeklinde seyreder. Daha ileri aşamalarda, derinin keratin katmanında çatlaklar ve gözenekler meydana gelir ve buna kızarıklık, balçıklaşma ve kabuklaşma eşlik eder. 

Dağılımı:
Daha ziyade bacak enfekte olur, ancak bu lezyonlar kollarda, kalçalarda ve gövde bölgesinde de meydana gelebilir.

Tanısı:
Teşhis hasta geçmişine, klinik profile ve diğer hastalıkların hariç tutulmasına bağlıdır. Klinik değerlendirme genellikle tanı için yeterlidir.

Ayırıcı teşhis:
Diğer egzama türlerinden ayırt edilmesi önemlidir. Bunun için de bütün klinik bulguların değerlendirilmesi gerekir.

4 Eylül 2015 Cuma

DUYGUSAL SIKINTILAR EGZAMAYA NEDEN OLABİLİYOR

Alerjik nedenlerden dolayı ortaya çıkan egzama, kişinin duygusal sıkıntıları, stres ve gerilim yüzünden de meydana gelebilir. Egzama alerjik deri hastalıkları arasında en sık rastlanan hastalıklardan birisidir.

Atopik egzama, derinin enflamasyonu ile oluşan kronik bir rahatsızlıktır. Sorun; derinin kızarması ve kaşınmasıyla başlar, şiddetli durumlarda yara benzeri kabuklanma ve sızıntı görülebilir. Egzama kaşıntı gibi rahatsızlıklara neden olmasına ek olarak; özellikle el ve kollarda göze hoş gelmeyen bir görüntü oluşturduğu için de hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir.

Her on iki kişiden birinin, yaşamının herhangi bir döneminde egzama geçirdiği yapılan araştırmalar neticesinde saptanmıştır. Egzama genellikle alerji nedeniyle oluşur ama duygusal sıkıntı da egzamaya yol açabilmektedir. Bazen de hiçbir neden yokken de kişide egzama oluşabilmektedir. Egzama en çok küçük çocuklarda ve bebeklerde görülür; ama çocuk büyüdükçe egzama genellikle kendiliğinden geçer. Egzama tehlikeli sayılabilecek ağır bir rahatsızlık değildir. Fakat rahatsızlık verebilir.

3 Eylül 2015 Perşembe

EGZAMA İÇİN TAVSİYE EDİLEN GÜNLÜK BESİNLER



BİYOJENİK BESİNLER:
* Çiğ peynirler – Koyun, inek, keçi.

* Mayalanmış süt ürünleri – Yoğurt, köy peynirleri, taze ve organik kefir

* Fıstık – Taze fıstık, yer fıstığı, Brezilya fıstığı,

* Filizlenen tohumlar – Alfalfa, kırmızı yonca, çemen, kırmızıturp, çavdar ve buğday

* Yeşillikler – Sarımsak, mercimek, yeşil soğan, pırasa, karabuğday ve buğday


BİYOAKTİF BESİNLER:
* Pişirilmemiş, taze sebzeler – Domates, salatalık, dolmalık

biber, soğan, sarımsak, zencefil, ıspanak, lahana, yeşil salata ve

havuç

* Kurutulmuş meyveler – Armut, elma, kuru üzüm, turunçgiller,

ananas

* Pişirilmemiş, taze yemekler – Avokado, elma, turunçgiller,

böğürtlen, çilek, Trabzon hurması, muz, çay üzümü, ananas,

limon vb. Yerel ve mevsimlik meyveler tercih ediniz. Taze ve

kimyasal tehdit görmemiş olurlar.


BİYOSTATİK BESİNLER
* Taze, pişmemiş yerfıstığı

* Organik fasulye – Nohut, barbunya, beyaz fasulye

* Organik patates

* Pişirmek için sebze – Havuç, pırasa, karalahana, brokoli, soğan, kabak

* Organik, tüm buğday tohumları, çavdar, darı

TAVSİYE EDİLEN TATLAR
* Bitkisel çay – Kafeinsiz olmalıdır.

* Organik reçel

* Baharat – Organik olmalıdır.

* Salt tuz

* Soğuk basınçlı organik yağ – Ketentohumu, zeytinyağı

* Organik çiğ bal ya da akçaağaç şurubu – B sınıfı

* Sandviç sosu – Organik işlenmiş hardal, organik soyasız mayonez

2 Eylül 2015 Çarşamba

EGZAMA İÇİN ALOE VERA KULLANIMI

Kortikosteroidli kremlerin aksine, egzama için yaygın bir tedavi yöntemi olan aloe vera kremleri ve jelleri başka bir karışım eklenmeden ihtiyaç duyuldukça kullanılabilir. Steroid içeren kremler günde yalnızca 2 kez kullanılabiliyor ve sistemik yan etkileri mevcut.

Kendi aloe vera tedariğinizi sağlamak için marketlerden ya da internetten aloe vera tohumu satın alabilirsiniz. Genellikle 3-4 ay içinde çimlenmeye başlar.

Egzaması olan bebekleri rahatlatmak için de aloe vera jeli kullanılabilir. Bu doğal ilaç çok narin olan bebek ciltleri için bile güvenlidir.

Çok kolay değil biliyoruz ama egzamalı bölgeyi çok kaşınsa bile kaşımamaya gayret edin. Kaşıma ciltte çatlaklar oluşmasına ve kabarmasına neden olur, ayrıca egzamayı daha kötü ve rahatsız edici bir hale getirebilir.

Banyo yaparken lif, sünger ve kabak lifi kullanmaktan da kaçının çünkü bu banyo gereçleri cildinizi aşındırır ve egzamanızın artmasına sebep olabilir.

Eğer sarımsak ve soğana alerjiniz varsa, aloe veraya da alerjiniz olabilir. Bol miktarda kullanmadan önce cildiniz için alerji testi yaptırmanız en uygunu olacaktır.

Eğer arıya alerjiniz varsa aloe propolis kremi kullanmak yerine yalnızca aloe vera içeren ürünler kullanınız.

1 Eylül 2015 Salı

EGZAMAYA ISIRGAN VE KARABAŞ OTU

Küçükken merak ederdim "anaaa sen mayasıl olmuşsun" dediklerinde mayasılın ne demek olduğunu. Egzamaymış, illetmiş zamanla öğrendik. Şifasını araştırdık. Bir şeyler çıktı karşımıza. İşte biri de Saraçoğlu hocamızdan:


Egzama Tedavisi İçin Isırgan ve Karabaş Otları


Tedavi iki aşamadan oluşuyor; ısırgan otu çay olarak her gün taze demlenerek içilmelidir.

DOĞAL YÖNTEMLERLE DİĞER EGZAMA TEDAVİLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Karabaş otu pamuk yardımıyla ciltteki sorunlu bölgelere tatbik edilm
elidir.

Isırgan Kürü İçin Gerekenler;
1 tatlı kaşığı ısırgan otu,
1 su bardağı klorsuz su.

Hazırlanışı;
Kaynamakta olan bir bardak suya ısırgan otunu ekleyin yaklaşık 4 dakika kısık ateşte kaynattıktan sonra süzerek akşam yemeklerinden 2 saat sonra ılık olarak içebilirsiniz.

Karabaş Kürü İçin Gerekenler;
1 su bardağı su,
1 tatlı kaşığı karabaş otu.

Hazırlanışı;
Kaynayan suya karabaş bitkisi eklenir, ağzı kapalı olarak yaklaşık yedi dakika kısık ateşte demlenmesi beklenir. Süre sonunda bekletmeden süzülür ve pamuk yardımıyla sorun olan yerlere sürülebilir.

Vücudunuzda egzama yaygınsa karabaş bitkisi ile hazırlanan kür bol miktarda hazırlanıp oturma banyosu yapabilirsiniz. Tamamen doğal maddelerle hazırlandığı yan etki profili oldukça düşük olan bu kürü denemenizi muhakkak öneririz.


Elleri Sık Yıkamak ve Sıvı Sabun Egzamayı Tetikler


Ayrıca bu süreç içerisinde egzamalı bölgelerin başta sıvı sabun olmak üzere, su ve sabunla olan temasını en aza indirmek gerekiyor. Sıvı sabunlar içerisinde egzamaya neden olan alerjenler barındırır ve egzama oluşumunu arttırır.

Gelelim kalıp sabunlara. Saf sabun kullansanız bile, sabun cildi kuruttuğu için egzamalarınızı tetikleyecektir. Mümkün mertebe (özellikle kış aylarında) az kullanmak gerekmektedir. Hele ki; renk (boyar madde) ve koku (parfüm) içeren kalıp sabunların sıvı sabunlardan pek farkı yoktur. Mümkün mertebe saf olanı tercih etmek gerekir.

Uzmanlar egzama hastalarının, sadece suyla bile günde 6 kereden fazla ellerini yıkamamalarını öneriyorlar.

Egzama Tedavisi İçin Kullanılan Kortikosterodlerin Yan Etkileri


Bitkisel kürler elbet kortikosterodler kadar etkili olamazlar ancak ürkütücü derecedeki yan etkileri nedeniyle stereroid içeren bu ilaçlar mecbur kalınmadığı sürece tercih edilmemelidir. Tabii ki doktor tavsiyesi burada belirleyici olan şeydir. Ama doktorlar da bu ilaçların yan etki profilinden dolayı genellikle; hastalığın alevlenme süreçlerinde kısa bir süre kullanılmasını tavsiye eder.

31 Ağustos 2015 Pazartesi

EGZAMA TEDAVİSİNDE KURU DUT MUCİZESİ

Her mevsimde bulunabilen bir yemiş olan kuru dut, demir açısından oldukça zengindir. Bu özelliği ile kuvvet artışının yanı sıra kansızlığa çok iyi gelir.

Kalsiyum; A, B1 ve B2 vitaminleri de yoğun miktarda içerir. Ödem çözücü, idrar söktürücü ve aç karnına tüketildiğinde bağırsak parazitlerini düşürücü etkileri vardır.

Üstelik sadece meyvesi değil, yaprakları da aynı özeliğe sahiptir. Yapraklarının başka bir özelliği de kanamayı durdurucu özelliğe sahip olmasıdır. Yalnızca dut yaprağı yiyerek ipek bundan ipek yaratan ve hatta kelebeğe dönüşebilen tırtılların da gizli mucizesi belli ki dut yapağından başka bir şey değil.

Özellikle kurusu egzama için çok faydalıdır.

Uygulama yöntemi olarak çelik bir tencerede bir litre suyu kaynattıktan sonra içine iki avuç beyaz dut kurusu atıp, 7-8 dakika kadar kısık ateşte kaynatmalısınız. Teninizi yakmayacak kadar ılık hale geldikten sonra egzamalı bölgeye sürünüz.

Eğer egzama ellerinizde ise şurubun içine ellerinizi batırıp 10 dakika bekleyin. Uygulamayı yaptıktan sonra en az 1-2 saat kadar bölgeyi yıkamadan bekletmeniz önemli.

Bu uygulamayı haftada üç kez yapmanız yeterli.

Bu şurubu her uygulama öncesinde taze olarak hazırlamanız tavsiye edilir. O yüzden uygulama alanı küçükse ziyan olmaması açısından yarım ölçek de yapabilirsiniz.

28 Ağustos 2015 Cuma

EGZAMA GIDA İLİŞKİSİ III

Bu bölümde de biyostatik ve biyoasidik besinlerin egzama ile olan ilişkisine mercek tutacağız.

Biyostatik Besinler
Biyostatik kelime anlamı olarak canlı organizma barındırmayan anlamına gelir. Genellikle biz bunu pişirme işlemiyle gerçekleştiriyoruz. Besinler pişirildiği zaman çok daha kolay enerjiye dönüştürülebilir. Aslında eğer uzak atalarımız, avcı ve toplayıcılar, yedikleri şeyleri önce pişirmey bulmasalardı hiçbir gelişime adım atamazdık. Çünkü bu günlük enerjiyi çiğ gıdalardan karşılamak için bütün gün çalışmaları ve başka gelişmelere zaman ayıramamaları anlamına gelirdi. 

Bu nedenlerden dolayı günlük diyetimizin %25'ini biyostatik gıdalara ayırmalıyız.

Biyoasidik Gıdalar
Günümüz gıda terörünün başlıca silahlarıdır bu gıdalar. Çok miktarlarda ve hepsini tüketsek bile günlük protein, vitamin, mineral ihtiyacımızı karşılamaz. Karaciğere, sindirime, böbreklere ve hatta zeka gelişimine zarar verir. Bağışıklık sisteminizi tokatlayarak egzama oluşumunu da azdırır. Bu gıdalar; beyaz şeker, beyaz un, glikoz şurubu içeren meşrubatlar, ve işlenmiş ambalajlı ürünlerin büyük çoğunluğudur.

27 Ağustos 2015 Perşembe

EGZAMA GIDA İLİŞKİSİ II

Birinci bölümde egzama ve gıda ilişkisi hakkında genel kanılardan bahsetmiştik. Bu bölümde ise egzamanın özellikle biyojenik ve biyoaktif gıdalarla olan ilişkisinden bahsedeceğiz. 

Biyojenik Gıdalar
Bu tip besinler, vücudumuzdaki doku ve hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. Bu yardımı sağlamak için günlük diyetiniz bu tar besinlerle harmanlanmış olmalıdır. Bu kategorideki besinleri kolaylıkla elde edebilirsiniz. Bunlardan bazıları, arpa, fıstık, mısır gevreği, bazı tohumlar olarak gösterilebilir. 

Biyoaktif Gıdalar
Bu kategoriye giren besinler günlük diyetimizin %50'sini oluşturmalıdır. Bu tip yemekler sindirim sistemini  hızlandırmak ve istenmeyen maddeleri vücuttan atmak için kullanılır. Ayrıca biyostatik ve biyoasidik süreçleri de sonlandırır. Bu tarz besinleri diyetinize ekleyerek yenilenmeyi ve doğal iyileşme sürecini hızlandırır.

EGZAMA VE GIDA İLİŞKİSİ I


Aslına bakarsanız egzama hastalığıyla tüketilen gıdalar arasında bilimsel olarak kanıtlanabilmiş bir bağ henüz yoktur. Fakat temasla alakalı egzaması olan hastalarda bazı gıdalarla temas durumunda egzama alevlenebilmektedir. Özellikle domates, kabak, patlıcan, limon, portakal gibi gıdaların suları egzamayı arttırabilmektedir. 

Bebeklik ve çocukluk çağında görülen atopik dermatit de bazı gıdaların alımından sonra kaşıntı artmaktadır. 


Kanıtlanmış bir besin ilişkisi bulunmasa da pratik uygulamada tüketilen sağlıklı besinlerin egzama üzerinde de olumlu rol oynadığı yadsınamaz. Zararlı olarak da özellikle işlenmiş gıdalardan uzak durulması gerektiği söylenebilir. 


Özetle sağlığınız için faydalı gıdalar tüketirseniz, egzama için de faydalı gıdalar tüketmiş olursunuz.

25 Ağustos 2015 Salı

AYAK BİLEĞİNDE EGZAMA VARİS HABERCİSİ OLABİLİR

Bacaklarda ağrı, şişme, hassasiyet ve ağırlık hissi varisin en önemli belirtileri. Varis bazen gece krampları, ayak bileğinde kaşıntı ve egzamayla da kendini belli edebiliyor.

Medical Park Göztepe Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ergun Demirsoy anlattı:

Varis Nedir?

Doç. Dr. Ergun Demirsoy: Varis toplardamarların organik bir sebep olmadan genişlemesi, uzaması ve kıvrımlı hal alması şeklinde tanımlanır. Erişkinlerdeki sıklığı yaşla beraber artıyor. Varisler en sık karşılaşılan toplardamar hastalığıdır. Yetişkin nüfusun yüzde 15-20'sini etkiler. Kadınlarda erkeklere oranla 2-4 kat daha fazla görülürken ailesel geçiş oranı yüzde 50'den fazladır.

Varisin türleri var mı?

1) Telenjiektazik Varisler: Ciltte yüzeyel yerleşim gösterirler. 1 milimetre veya daha az çaptadırlar. Elle hissedilmezler. Mavi veya kırmızı çizgisel renk değişiklikleri olarak görülürler. Bölgesel olarak yıldız şekilli veya örümcek ağına benzer yaygın çizgisel oluşumlar şeklinde tüm bacağı sarabilirler.

2) Retiküler Varisler: Ciltten hafif kabarık, çapları 4 milimetreden küçük olan mavi renkli, elle zor hissedilebilen varislerdir.

3) Büyük toplardamar varisleri: Elle ve gözle kolayca fark edilebilen varislerdir. Bunlar 4 milimetreden büyük çaplıdırlar. Cilt altında seyrettikleri için genellikle derinin rengini değiştirmezler. Damarın kendine ait yeşilimsi renginin yansıması görülür.

Nedenleri Neler?

Ailesinde varis olanlarda, sigara içenlerde ve toplardamar yetersizliği tespit edilen hastalarda varis görülme riski daha yüksek oranlarda saptanmış. Uzun süre ayakta kalmak ya da uzun süre oturarak iş yapmak da risk faktörü. Günde 4 saatten fazla ayakta kalanlarda varis gelişme riski anlamlı derecede artıyor. Ayrıca hamilelik, şişmanlık, hareketsizlik, yaşlılık riski artırıyor. Doğum kontrol hapları, menopoz döneminde kullanılan hormon replasman tedavileri de varis oluşumuna yol açabiliyor.

Belirtiler Nelerdir?

Hastaların en yaygın yakınmaları bacaklarının görüntüsünün bozulması, uzun süre ayakta durunca ortaya çıkan bacak ağrısı ve bacaklarda ağırlaşma hissidir. Belirtiler her zaman bacakta oluşan varisin derecesiyle ilişkili olmayabilir. Nadiren varisin zedelenmesine bağlı kanama görülebilir. Varisler toplardamar iltihabına yol açarak ağrıya ve hareket kısıtlılığına sebep olabilir. Uzun süreli varisi olan hastalarda ayak bileği şişliği, staz dermatiti (ayak bileği ve bacakta renk değişikliği ve bacak ülserleri gelişebilir. Kaşıntı, ayak bileğinde şişme, gece krampları, ayak bileğinde egzama varisin diğer belirtileri arasında.

24 Ağustos 2015 Pazartesi

DIŞ KULAK YOLU EGZAMASI

Dış kulak yolu egzaması, dış kulak cildinde oluşan kaşıntılı lezyonlarla seyreden bir hastalıktır. Bu tür egzama en çok enfeksiyon ve alerji nedeniyle ortaya çıkar. Oluşan kaşıntıyı gidermek için kulağı parmakla, kulak çubuğuyla ya da yabancı bir cisimle kaşımak cildin tahriş olmasına, dolayısıyla sorunu daha da arttırarak enfeksiyonun çoğalmasına neden olabilir.

Dış kulakta oluşan alerji kaynaklı egzamanın en yaygın nedenleri kişinin alerjik olduğu materyalleri içeren saç boyaları, makyaj ürünleri, şampuanlardır. Şiddetli alerjilerde enfeksiyona da rastlanabilir.

Teşhis ve tedavi
Hastalığın tedavisinde öncelikle temelinde yatan sebepler ele alınmalıdır. Egzamaya neyin neden olduğunu bulmak, kulak zarında delinme ya da farklı kulak rahatsızlıkları olup olmadığını anlamak gerekir. Enfeksiyon nedeniyle oluşan egzama tedavisinde antibiyotik kullanılır.

Alerjen nedenli egzamada ise deriyi tahriş eden madde bulunmalı ve onun kullanımından kaçınılmalıdır. Egzamanın en rahatsızlık veren şikâyeti olan kaşıntıyı gidermek için merhem ya da kulak damlaları önerilebilir.

21 Ağustos 2015 Cuma

EL EGZAMASI


Bu egzama formunda hastalığın neden olduğu kırmızı yaralar yalnızca ellerde görülür. Bazen atopik dermatit nedeniyle oluşabilir. Genellikle kimyasal deterjanlar neden olmaktadır. Sürekli el yıkamanın neden olduğu istisnai durumlar da görülür. El egzaması yalnızca alerjik ndenlere bağlı olarak da oluşabilir.

Aynı zamanda eller, dış ortamlarda sürekli temas kurmamızı sağlayan en aktif uzvumuzdur. Dış ortamla olan sürekli ilişki, çok çeşitli tahriş edici ve alerji yapabilecek maddelere dokunmanıza neden olabilir. En sık görülen egzamalar, tahriş sonucu ortaya çıkan egzamalardır. Bunun en tipik şekli “ev hanımı egzaması”dır. Sürekli olarak suyla temas etmek, çamaşır, bulaşık yıkamak işin içinde sabun veya deterjan olmasa bile tahriş edicidir. Bu derinin yağ dengesinin bozulmasına ve kuruyup çatlamasına neden olur. Sabunların ve deterjanların güçlü yağ eritici özellikleri eklendiğinde bu sonuç neredeyse kaçınılmazdır.

Cilt uzun süre bu saldırılar belirti vermeden dayanabilir bir eşik noktası aşıldıktan sonra deride; kuruma, çatlama, soyulma, döküntü gibi şikâyetler görülür. Küçük noktalarda başlayan belirtiler eğer aynı şartlar devam ederse elin geneline yayılır.


Deriyi tahriş eden bu etkenlerden ulaştırmak, su kullandıktan sonra kesinlikle nemlendirici kullanmak en iyi önlemlerdir. Yara şekline gelmiş geniş lezyonlar ise kısa sürede etki gösterebilecek kortikosteroidli kremlerle kontrol altına alınabilir.

20 Ağustos 2015 Perşembe

EGZAMAYA GÖBEK BAĞI ÇÖZÜMÜ


İngiltere’de bilim insanlarının çalışmaları neticesinde, göbek bağından yararlanılarak egzama, eklem iltihabı ve saçkıran rahatsızlıklarının yok edilebileceği ortaya çıktı.
İngiltere’deki Anthony Nolan Enstitüsü’nde görev alan bilim insanları, kanser hastalarının ağrılarının azaltılması üzerine bir çalışma yürütürken tesadüfen göbek bağındaki bir takım proteinlerin immün sistemiyle alakalı egzama, eklem iltihabı ve saçkıran tedavisinde kullanılabileceğini saptadı.
Araştırmacılar, üç yıl içerisinde bu proteinleri barındıran bir merhemin insanlar üzerinde denenmeye hazır olabileceğini belirttiler.
Dr. Aurore Saudemont, "Sonuçlar, bu proteinler sayesinde söz konusu hastalıkların büyük yan etkilere yol açmadan tedavi edilebileceğini ve birçok hastanın hayatını değiştirebileceğini gösteriyor" açıklamasında bulundu.

Kremin sağlıklı dokulara zarar veren başka bağışıklık hastalıklarının tedavisinde de kullanılabilmesi umut ediliyor.

12 Ağustos 2015 Çarşamba

ELLERİNİZİ ÇOK SIK YIKAMAYIN



Doç.Dr. Erol Koç, soğuk havalarda egzama oluşumunun üç kat artış gösterdiğini belirterek, "Günde 6 kereden fazla elleri suyla temas ettirmek egzama oluşumuna neden olabilir.” dedi.

Yalnızca kışın kuruyan hava değil aynı zamanda su da cildimizin düşmanı olabiliyor. Çok sık el yıkanması ellerde egzama oluşumunu arttırdığı için; elin suyla temasını gerektiren işlerde de içi pamuklu koruyucu eldivenler giymek gerekiyor.

Deterjan, sabun gibi uyaranlarla temas etmese dahi çok fazla suyla temas etmesi ellerin yağ dengesini bozuyor ve deride çatlamalara neden oluyor.

Egzama oluşumunu önlemek için:

· Banyoda çok uzun süre kalmayın
· Çok sıcak suyla yıkanmayın
· Lif ve keseye çok abanmayın
· Nemlendirici kullanın
· Evinizin içindeki havayı nemli tutun
· Soğuktan iyi korunun



10 Ağustos 2015 Pazartesi

"KESİN ÇÖZÜM" SADECE DOĞAL YÖNTEMLERDE

Eğer grip olursanız birkaç gün içerisinde kendi kendinize iyileşirsiniz, eğer bakteri kaynaklı bir hastalığınız olursa antibiyotik alır yine birkaç gün içerisinde iyileşirsiniz ama eğer egzama gibi kronik bir rahatsızlığınız varsa onunla yaşamayı öğrenmelisiniz.

Kronik hastalıkların tedavisi süreğendir. Bu maraton boyunca izlenecek yol için en iyi kaynaklardan birisi "Egzama Tedavisi Kesin Çözüm" kitabı. Cildimizi iyileştirirken bağışıklık sistemimizi hırpalayan kotikosteroid kremler mecbur kaldığımızda kullanmak için yine bir kenarda dursun ama gerekli önlemler alındığında bu kimyasallara pek de ihtiyacımız kalmayacağına inanıyorum. Kitaba siz de bir göz atın isterseniz: